Publikováno na webu: leden 2006, vydáno:  Interní scripta Školy jógy 1990.

 
 

 

jin                             jang

 

 
 

Z čínských, japonských, indických a dalších materiálů sestavil MM.

 

 

ZPĚT

 

     

Tak jako při studiu kteréhokoli jiného problému, tak ani při studiu orientálních způsobů myšlení, cvičení či léčení se nevyhneme problematice terminologie. Čínské a japonské prameny operují s řadou termínů, které je nutno vysvětlit, nebo přeložit českými výrazy. Základní problém vidíme v tom, že východní medicína vidí a vysvětluje energii jinak, než jak jsme na to zvyklí my, kteří žijeme ve střední Evropě.

Při této praxi se nevyhneme charakteristikám, jež se rozdělují podle orientální diagnostiky podle své povahy a to dle převahy jedné ze dvou forem energie, které jsou nazývány JIN a JANG.

V následujícím textu se pokusíme stručně vysvětlit podstatu těchto dvou termínů.

Tyto dva pojmy jsou těžko přeložitelné, protože jsou na jedné straně příliš obecné a na druhé straně příliš přesné. Všeobecně řečeno JIN představuje všechno, co je pasivní, JANG všechno, co je aktivní. Uvádíme pro lepší pochopení přehled, z něhož na příkladech uvidíme rozdíl i vzájemnou sepjatost těchto pojmů. Uvědomme si, že jedno bez druhého nemůže existovat a je-li něco jin nebo jang, pak tímto termínem vyjadřujeme vztah mezi tím, co momentálně převládá.

 

   

 

 

 

 

   

JIN

 

JANG

 

 

ODSTŘEDIVOST

DOSTŘEDIVOST

 

 

EXPANZE

KONSTRUKCE

 

 

POMALÝ POHYB

RYCHLÝ POHYB

 

 

VYSOKÉ FREKVENCE

NÍZKÉ FREKVENCE

 

 

SMĚR VZHŮRU

HORIZONTÁLNĚ ČI DOLŮ

 

 

VNĚ

UVNITŘ

 

 

LEHKÉ

TĚŽKÉ

 

 

CHLAD

TEPLO

 

 

TEMNO

JAS

 

 

VLHKOST

SUCHO

 

 

ŘIDŠÍ

HUSTŠÍ

 

 

ELEKTRON

PROTON

 

 

ROSTLINY

ŽIVOČICHOVÉ

 

 

ŽENA

MUŽ

 

 

PROSTOR

ČAS

 

 

PRVKY N, O, K, Ca

PRVKY H, C, Na, Mg

 

 

CHUŤ OSTRÁ, KOŘENĚNÁ, KYSELÁ

CHUŤ SLANÁ, HOŘKÁ

 

 

TUKY

MINERÁLNÍ LÁTKY

 

 

FIALOVÉ, MODRÉ, ZELENÉ

ŽLUTÉ, HNĚDÉ, ČERVENÉ

 

 

DUTÉ

PLNÉ

 

 

NOC

DEN

 

 

EMOCE

ROZUM

 

 

UMĚLÝ

PŘÍRODNÍ

 

 

DELŠÍ

KRATŠÍ

 

 

ZIMA

LÉTO

 

 

ZEMĚ

NEBE

 

 

   

 

Vzhledem k tomu, že v některých případech bývá doporučováno omezit určitý druh stravy - tedy přechod ze stravy typu jang na stravu typu jin a obráceně, přikládáme tabulku potravin podle převahy jin nebo jang. Směrem dolů jsou potraviny od hodnoty nula až po maximum jin/jang. Tedy to, co je uvedeno zpočátku má malou hodnotu jin/jang, to co je uvedeno ke konci, má čím dál vyšší hodnotu jin/jang.

 

Rýže má hodnotu nula, není v ní ani převaha jin, ani jang.

 

   

 

 

 

JIN

 

JANG

 

 

JEČMEN

NÍŽINNÁ PŠENICE

 

 

ŽITO

HORSKÁ PŠENICE

 

 

KUKUŘICE

OVES

 

 

OBILNÉ KLÍČKY

JÁHLY

 

 

FAZOLE

POHANKA

 

 

ČOČKA

ROKFÓR

 

 

CIZRNA

EIDAM

 

 

HRÁCH

KOZÍ MLÉKO

 

 

ŽLUTÁ SÓJA

KOZÍ SÝR

 

 

SÓJOVÝ SÝR

OVČÍ SÝR

 

 

KOŘENY PAMPELIŠKY

HLAVONOŽCI

 

 

LOPUCH

ÚHOŘ

 

 

LISTÍ PAMPELIŠKY

KAPR

 

 

ŘEŘICHA

HUMR

 

 

MRKEV

PSTRUH

 

 

ČERNÝ KOŘEN

LOSOS

 

 

DÝNĚ

HERINEK

 

 

LÍSKOVÉ OŘECHY

SARDINKY

 

 

VLAŠSKÉ OŘECHY

KAVIÁR

 

 

KEŠU OŘÍŠKY

VEPŘ

 

 

BURSKÉ OŘÍŠKY

TELE

 

 

ČERNÉ OLIVY

KRÁVA

 

 

ZELENÉ OLIVY

KŮŇ

 

 

MLÉKO

SKOPEC

 

 

MÁSLO

KRÁLÍK

 

 

TVAROH

KUŘE

 

 

SMETANA

ZAJÍC

 

 

JOGURT

KANEC

 

 

JABLKA

JELEN

 

 

TŘEŠNĚ

KOROPTEV

 

 

KAŠTANY

HOLUB

 

 

JAHODY

HUSA

 

 

OLIVY

SLEPICE

 

 

OSTRUŽINY

KACHNA

 

 

MANDLE

BAŽANT

 

 

HRUŠKY

KŘEPELKA

 

 

MELOUN

VEJCE

 

 

BROSKVE

PRŮMYSLOVÁ SOJA-SAUCE

 

 

FÍKY

SHOYU

 

 

POMERANČE

GOMASI (SEZAMOVÁ SEMÍNKA SE SOLÍ)

 

 

GREPY

JODIDOVANÁ SŮL

 

 

ANANAS

KAMENNÁ SŮL

 

 

OLEJ SEZAMOVÝ

MOŘSKÁ SŮL

 

 

OLEJ SLUNEČNICOVÝ

 

 

 

OLEJ OLIVOVÝ

 

 

 

OLEJ KUKUŘIČNÝ

 

 

 

OLEJ PODZEMNICOVÝ

 

 

 

ČAJ Z KOŘENŮ BYLIN

 

 

 

TŘÍLETÝ ČAJ

 

 

 

ŽITNÁ KÁVA

 

 

 

SÓJOVÁ KÁVA

 

 

 

ZELENÝ ČAJ

 

 

 

MINERÁLKA

 

 

 

VODA

 

 

 

OVOCNÉ ŠŤÁVY

 

 

 

OVOCNÝ CUKR

 

 

 

MED

 

 

 

MELASA

 

 

 

SUROVÝ CUKR

 

 

 

BÍLÝ CUKR

 

 

 

PIVO

 

 

 

BÍLÉ VÍNO

 

 

 

ČERVENÉ VÍNO

 

 

 

TVRDÝ ALKOHOL

 

 

 

ČERNÝ ČAJ

 

 

 

ZRNKOVÁ KÁVA

 

 

 

DROGY

 

 

 

SKOŘICE

 

 

 

VANILKA

 

 

 

HOŘČICE

 

 

 

OCET

 

 

 

PEPŘ

 

 

 

CURRY

 

 

 

ZÁZVOR

 

 

 

ZNAČNÁ ČÁST LÉKŮ

 

 

 

UMĚLÁ SLADIDLA

 

 

 

CHEMICKÁ HNOJIVA

 

 

 

 

   

 

Někdy se orientální prameny odvolávají na povahové vlastnosti typu jin a typu jang. Uvádíme proto stručný přehled, jak si staří Číňané členili povahy a jejich rysy podle těchto dvou kritérií:

 

   

 

 

 

JIN

 

JANG

 

 

VELKÝ, PROTÁHLÝ VZRŮST

KRATŠÍ VZRŮST

 

 

MALÁ DROBNÁ POSTAVA

PODSADITÁ POSTAVA

 

 

DLOUHÉ ČI TENČÍ KOSTI

KRÁTKÉ SILNÉ KOSTI

 

 

PROTÁHLÝ TROJÚHELNÍKOVITÝ OBLIČEJ SE ZÁKLADNOU NAHOŘE

OVÁLNÝ OBLIČEJ SE ZÁKLADNOU DOLE

 

 

RYSY OBLIČEJE OD SEBE VZDÁLENÉ

RYSY OBLIČEJE U SEBE

 

 

VELKÁ ŠIROKÁ ÚSTA

MALÁ ÚZKÁ ÚSTA

 

 

VELKÝ ŠPIČATÝ NOS

MALÝ TUPÝ NOS

 

 

OČI DALEKO OD SEBE

OČI BLÍZKO U SEBE

 

 

ZUBY SPÍŠE ROSTOU VEN

ZUBY SPÍŠE DOVNITŘ

 

 

MEZI ZUBY JSOU MEZERY

ZUBY BEZ MEZER, VKLÍNĚNÉ MEZI SEBE

 

 

JAZYK JE DLOUHÝ A ŠPIČATÝ

JAZYK JE KRATŠÍ, ČTYŘHRANNÝ NEBO OVÁLNÝ

 

 

DLOUHÉ PRSTY NA RUKOU, DELŠÍ NEŽ DLANĚ

KRÁTKÉ PRSTY NA RUKOU, DLANĚ ČTYŘHRANNÉ, DELŠÍ NEŽ PRSTY

 

 

PROTÁHLÉ NEHTY

ČTYŘHRANNÉ NEHTY

 

 

DLOUHÝ KRK

KRÁTKÝ KRK

 

 

DLOUHÉ KONČETINY

KRÁTKÉ SILNÉ KONČETINY

 

 

KULATÁ RAMENA

HRANATÁ RAMENA

 

 

VELKÉ NOHY

MENŠÍ NOHY

 

 

 

   

 

Mnoho masa, mnoho soli, potravin, které označujeme kódem jang, budou neúměrně zvyšovat jangový stav některého orgánu a tato převaha povede k poruchám. Také extrémně jinové potraviny, třeba alkohol, působí potíže. Lidé, kteří pijí velké množství alkoholu, nemilují sladká jídla ani zeleninu. To je otázka rovnováhy v jejich stravě.

Také pohyb je lékem. Pohyb je jang. Budeme jím tedy léčit nemoci, které jsou k jangu protikladné. Pohybem budeme léčit neurózy, bolesti hlavy, obezitu, jinové choroby. Klid je spíše jin a vhodný tedy pro stavy jangové. V klidu budeme léčit horečky, které jsou jang. Červená barva je jang, teplo je také jang. Záněty charakterizované zarudnutím a zvýšenou teplotou jsou záněty typu jang. Proto klouby, trpící takovým onemocněním, budeme léčit klidem - jin a jin chladnými obklady. Ochablost a pasivita jsou stavy jinové. Pohyb, obklady a masáže budou lékem pro tyto obtíže. Kořen celeru je hutný, obsahuje mnoho minerálů, je více jang než jeho nať, která se pne vzhůru, je zelená. Cukr je naopak extrémně jin. Muž má být spíše v jang kondici, proto celer bude jeho mužství dělat dobře a cukr ho bude naopak zženšťovat.

 

   

 

ZPĚT